Shetlandpony
De Shetland pony komt oorspronkelijk van de ruige Shetland eilanden, die ten noorden van Schotland liggen. Het is een van de oudste paardenrassen. De Shetlander is al ruim honderd jaar zeer populair in Nederland. In eerste instantie als vervanger van de trekhond, maar nu vooral als gezelschapspony, kinder-rijpony en menpony.
De Shetlander is een taai en sterk ras. Hij staat nog dicht bij de natuur, wat zich onder meer uit in de krachtige en gedrongen bouw, harde hoeven en de dikke wintervacht. Met een klein schuilstalletje kan de Shetlander jaarrond buiten blijven. Hij is ook sober wat betreft voeding. Krachtvoer is taboe. Een Shetlander heeft niet meer nodig dan langstengelig gras en/of hooi, en ook dan is het nog oppassen dat dit sobere dier niet teveel binnen krijgt. Een Shetlander heeft snel last van voedinggerelateerde gezondheidsproblemen, zoals overgewicht en hoefbevangenheid. Daarnaast komt Staart- en manen eczeem relatief vaker voor binnen dit ras. Over het algemeen is het echter een gezond, probleemloos ras.
Shetlanders staan erom bekend vrolijk, aanhankelijk, ondernemend, intelligent en leergierig te zijn, maar ook koppig en eigenwijs.
Shetlanders worden nogal eens ervaren als lastige pony’s. Dit heeft meestal met de opvoeding te maken. Vaak worden de pony’s als veulen gekocht en niet goed opgeleid. Als een veulen geen goede, consequente opvoeding krijgt dan leidt dat tot karakterproblemen. Shetlanders zijn werklustig, nieuwsgierig en leren graag nieuwe dingen. Ze zijn slim en mede door hun nieuwsgierigheid willen ze wel eens aan de verkeerde kant van de omheining staan.
We hebben twee bruine Shetlandpony in ons park “Lotje” en “Bumper”.