Damhert

De damherten komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. De Romijnen brachte de damherten naar Europa. In Nederland leven ze vrijwel in elke provincie in het wild.
Het damhert leeft vooral in loof -en gemengd bos, in vlak land en ook in open parklandschap. Ze zijn voornamelijk actief in de schemering. De vrouwtjes leven samen met de jonge dieren in grote roedels en de mannetjes in kleinere groepen.
De vacht is in de zomer roodbruin met witte vlekken en ’s winters grijsbruin met onduidelijke vlekken. De bokken ( mannetjes hert ) kunnen een indrukwekkend gewei hebben, dit is afhankelijk van de leeftijd. Dit gewei wordt in april af geworpen waarvoor dan weer een groter in de plaats komt.
In de bronstijd/paartijd; dit is in de maanden oktober en november, hebben de mannetjes krachtmetingen met elkaar. Uiteindelijk bepaalt het vrouwtje met wie ze paart. Ongeveer na 230 dagen, zo rond de langste dag van het jaar, werpt ze haar jong. Het jong ligt ( in het wild) 2 à 3 dagen verscholen in het struikgewas. In ons park zijn dit kuilen in het gras.
Damherten worden gemiddeld zo’n 23 jaar oud.

Terug naar overzicht




Neem contact met ons op





Donateur of sponsor worden?

Wordt vriend van het Hertenkamp!


Paviljoen huren